2. a 3. den v Chiang mai a kurz vareni

20.08.2013 16:03

18. 8. > Pote co jsme aktualizovali web [bylo to dost na vecer] sme vyrazili do centra, byl vikend a to tu probiha nocni trh. Oni proste na pankace uzavrou hlavni silnici, vyjedou tam se stankama a tam varej, prodavaj hadry a sperky a nausnice a proste uplne vsechno, jako kdyby v Jablonci se zavrel palackej od kostela na Horaku az dolu na ostrej roh... Vsude milion lidi, naladovali sme se po usi sushim [3Kc za kus, to to do cloveka pada jinak] a prolezli kazdej stanek smlouvali s kazdym druhym Thajcem, a kdyz se povedlo usmlouvat zajimavou cenu [usmlouvat 300procent tu neni zas takovej problem], tak sme si neco i koupili... Potom me Hrb desne tahal do zdejsi nemecky hospody, ze si konecne pokeca nemecky, ale vzhledem k tomu, ze tam nikdo nemecky neumel, tak sme se seznamili s blaznivym americanem Londonem a mistni servirkou Tan. London - [vyslovoval to jako neco mezi "Londyn" a "leden"], odjel do asie v roce 2008, zivi se tu Thajskym boxem a hrozne nas lakal na mistni tequilu [ja tequilu nerad, ale to Londona ani Honzu moc nezajimalo], ale byla fakt dobra, nakonec sem byl i celkem rad.

19. 8. > Dalsi den plnej chramu, je jich tu ve meste prej 200, takze porad je tu spousta mist kam jit... Ale vsechny chramy fungujou na stejnym enginu - plot s branou, za nim pozemek [klasiky neco co se podoba zhruba ctverci, ale je to dost variabilni], u prostred hlavni barak, ozdobenej od zhora dolu, zlatej stit, zlaty ozdoby, vsude blejskavy sklicka, dvere standartne vykladany perleti, okenice vyrezavany... A uvnitr hlavni velkej zlatej Budha, bud sedi [hodne casto] nebo lezi [malo casto] a dalsi mali Budhove vsude okolo z ruznejch materialu [ikdyz zlato furt tezce vede]...

Dale sme pokracovali nasi pouti po trzistich, zivy zaby, zivy hadi, zivy ryby, zivy zelvy, mrtvy zaby, mrtvy hadi, mrtvy ryby, jestli ted cekate mrtvy zelvy, tak my je cekali taky, ale zatim sme je nikde nevideli, budeme pripadne informovat... Vecer nocni trh, jinej, nez ten popsanej nahore, tendle indoor, je otevrenej denne a je daleko, daleko, daleko vetsi... Byli jsme tam asi 5 hodin  podle hrbova "presnyho" odhadu jsme prosli tak tretinu... Ja si ucaprtanej po vsech tech chramech a trzich, unavenej z vlaku [stavenyho pro cloveka se 160 centimetry vejsky], dopral masaz nohou -> nejlip utracenejch 60Kc v zivote... Honza masaze z nejakyho zvlastniho duvodu nema rad, coz nedokaze vysvetlit, budu se muset informovat u Dani...

20. 8. den vareni - Mezi 9:00 a 9:30 nas melo vyzvednout auto... Thajci naproti ocekavani, dorazili presne v 9:29 a vyjeli jsme na trziste... Tezko rict, jestli to bylo jedno z trzist na kterych uz jsme byli, nebo to bylo trziste zcela nove a originalni... Zkratka dalsi hala zhruba o velikosti fotbaloveho hriste, strop zhruba ve 3 a pul metrech a to cele narvane lidmi k prasknuti... Mistni instruktorka nam vysvetlila co je co, ale ja, varenim nepolibenej, sem stejne nevedel k cemu je bazalka a lilek, ale Hrb se radoval a desne se tesil jak si zavari... Pote co jsme koupili asi 10 druhu nudli, 5 druhu rejze a byliny, ktere pres velkou snahu vyucujicich nikdo z nas "studentu" stejne nedokazal identifikovat jsme vyrazili do "skoly"... Skola [dvorek se strechou z vlnityho plechu] byla vybavena mnoho sporaky pro moho vok panvi... My, studenti [bylo nas 8 - my dva, 4 nemci a 2 rakusaci - takze konverzace v nemcine a ja zas jedinej nerozumel ani slovo] jsem se pod dozorem statne thajske kucharky [mluvici silene rychle, takze vsechno musela opakovat, protoze se nikdo nechytal co svou lamanou anglictinou chce vlastne rict] jali sekacku na maso [tady tomu asi rikaj "sekacek na vsechno"] a vydali se do prvnich krucku na ceste stat se kuchari a kucharkami thajskych jidel... Uz jen v krajeni sem zasadne zaostaval za zbytkem nasi "tridy", kdezto Hrb s usmevem od ucha k uchu sekal bylinky jak na bezicim pasu... Nastesti "pani ucitelka" ihned pochopila kdo je zde slaby clanek a veskerou instruktaz provadela na mych surovinach, takze sem toho mel aspon min... Vyzkouseli sme si kazdy sest jidel [nudle, rejze, kari pasta, polivka, rolka a smazenej banan] a s brichama jako balony jsme vyfasli certifikaty o uspesnem absolvovani kurzu [tady to daj fakt kazdymu] a jako prezent kucharku thajskejch jidel, vydavanou primo tou skolou... Ted se chystame na instruktaz ohledne naseho dvoudenniho vyletu do pralesa, tak nam drzte palce, at nas tam nic nesezere... Dostanem hromadu vybaveni, ted nam tu thajec s umevem na tvari brousi macety, abychom meli vhodnou vyzbroj pro cestu napric pralesem...

Ahoj nebo zbohem Roman a Honza :]]]


Vytvořte si web zdarma! Webnode